
סבתא לאה היא אישה בת 69, פעילה ומלאת מרץ. כמדי שבת נאספו בני המשפחה בביתה המרווח, לטעום מן התבשילים המיוחדים שלה. כולם אכלו בהנאה ופטפטו, ורק הנכדה הקטנה שמה לב: "סבתא, למה את לא אוכלת?" "אני לא רעבה", הייתה התשובה. אולם משחזר הדבר על עצמו גם בשבועות הבאים, הבינו בני המשפחה שמשהו קרה לסבתא לאה: מערכת השיניים התותבות שלה התרופפה, ושוב איננה מסוגלת ללעוס את מזונה.
"סבתא, את צריכה השתלת שיניים," אמר הנכד הבכור.
"מה אתה מדבר, אני זקנה מדי בשביל החידושים האלה."
"לא סבתא, השתלות שיניים הן לא דבר חדש. הן פועלות בהצלחה רבה כבר יותר משלושים שנה."
אבל סבתא לאה לא רצתה לשמוע.
מהי השתלת שיניים?
השתלות שיניים מבוססות על הברגת שתלים דנטאליים לתוך הפה, כאשר תפקידו של השתל לשמש בסיס, עליו מחברים את המבנה הדרוש: כתר, גשר, או תותבת. שתל דנטלי עשוי בדרך כלל משילוב של טיטניום עם מתכות נוספות, שיוצרות תרכובת מתכתית חזקה במיוחד. הטיטניום מתחבר אל העצם ויוצר קשר הדוק בין העצם החיה לבין השתל.
יש להבדיל בין שיקום פה שחסרות בו כמה שיניים לבין הכנת תותבת שלמה. במקרה שחסרות שיניים אחדות, ניתן לשקם את הפה באמצעות כתרי חרסינה המורכבים מעל לשתלים, ואילו שיקום פה חסר שיניים נעשה באמצעות תותבת על מצמדים או תותבת נשלפת, השיטה נקראת גם all on 4.
נקדים ונאמר, כי יש לקחת בערבון מוגבל את הפרסומות מאירות העיניים, בנוסח: השתלה ביום אחד" או "השתלה ללא כאבים". אי אפשר להשתיל שיניים ביום אחד – זהו תהליך ממושך, המצריך תקופת המתנה לצורך קליטת השתל על ידי העצם – לפחות כמה חודשים – וכן תקופת החלמה לאחר הקידוח בחניכיים. וכן, זה כואב. הפעולה עצמה נעשית בהרדמה מקומית (במקרים קיצוניים קיימת אפשרות להשתיל שיניים בהרדמה מלאה) ואינה מכאיבה, אלא שהפה כולו עובר תהליך שיקום לא פשוט. כמו כל דבר טוב זהו כאב ששכרו בצדו.
כיצד נעשית השתלת שיניים?
קיימות מספר שיטות להשתלת שיניים, רובן ככולן כוללות ביצוע חתך ברקמת החניכיים במקום ההשתלה, והפשלת הרקמה המכסה את העצם עד להגעה לעצם חשופה. לאחר החשיפה מתחילים בקדיחה נקודתית באזור ההשתלה, המתבצעת בכמה שלבים ובעזרת מקדחים מיוחדים לדבר. עם סיום הקדיחה מכניסים את השתל פנימה באמצעות הברגה סיבובית, סוגרים את אזור ההברגה העליון של השתל על ידי בורג קטן שאוטם אותו, ותופרים את מקום הקידוח.
עכשיו מתחילה תקופת ההמתנה לצורך קליטת השתל על ידי העצם – לפחות 3-4 חודשים – בלסת התחתונה ו-4-6 חודשים בלסת העליונה. רק עם תום תקופת ההמתנה ניתן לחשוף את השתלים. עושים זאת בכך שמסירים את רקמת החניכיים ומגלים את השתל. לשתל מחברים כיפת ריפוי ממתכת שמכסה אותו ומאפשרת ריפוי והחלמה של רקמת החניכיים סביב.
לאחר כמה שבועות של החלמה מגיע שלב לקיחת המידות לצורך התקנת המבנים. ניתן לעשות את המדידה באופן ישיר בתוך הפה עצמו או באופן בלתי ישיר באמצעות כף מדידה. המידות מועברות לטכנאי, והוא שיתקין את הכתרים או את התותבת. כיפת הריפוי מוחלפת במצמד כדורי (סוג של סוגר תיק-תק), שעליו מוצמדות היטב השיניים החדשות אשר יעטרו את פיו של המטופל.
לקראת יום הולדתה ה-70 של סבתא לאה החליטו הנכדים לעשות לה הפתעה: הם הזמינו מומחה להשתלות שיניים, שהסביר לה בהרחבה מהי השתלת שיניים, כיצד היא נעשית ומדוע חשוב לעשות אותה. ואכן, מערכת שיניים חדשה הושתלה בפיה של סבתא, ומעתה היא משתתפת בארוחות השבת בפה מלא…
"עכשיו אני יכולה לאכול אפילו אגוזים!" היא מתפארת בפני חברותיה.
כתיבת תגובה
יש להתחבר למערכת כדי לכתוב תגובה.