המונח התחדשות עירונית הוא מונח יחסית חדש אך אנחנו יכולים לראות שנעשה בו שימוש ניכר בכל מה שקשור לתהליכי בנייה ופרויקטים עירוניים שונים. מדובר על תהליך שלא מעט רשויות מקומיות מקדמות וזאת הן במטרה לחדש את פני המקום והן במטרה לשפר את איכות החיים של התושבים.
מה שעומד מאחורי התחדשות עירונית היא דבר מאוד פשוט, שכונות ישנות שאינן מתאימות עוד למאה העשרים ואחת, עוברות שינוי מהפכני, התחדשות, כך שהן יתאימו לרוח של ימנו. מדובר בתהליך לא פשוט, שדורש הרבה מאוד רצון טוב של התושבים, חזון ויצירתיות של הרשות המקומית והקבלנים אשר לוקחים על עצמם את הפרויקט, לא מעט משאבים כספיים ועוד.
למשל, אנחנו יכולים לראות פרויקטים באתר מגדילים של התחדשות עירונית בלא מעט רשויות מקומיות שיש בהן שכונות רכבת. שכונות שנבנו עם קום המדינה כשהיה צורך ליישב עולים חדשים במהירות. מדובר על מבנים בסגנון "קומוניסטי", מבנים קטנים של 3 קומות בדרך כלל, שנמשכים לאורך שורות ארוכות. הבעיה עם מבנים כאלה, שמדובר בדירות קטנות, צפופות, ובדרך כלל מי שמתגורר בהן, הוא מי שאין לו יכולת כלכלית גבוהה, ולכן קשה לו מאוד לתחזק את המבנה ואת הסביבה שלו. זה יותר איכות חיים ירודה וגם מנציח את המצב לאורך זמן רב.
במסגרת תהליך של התחדשות עירונית קורה אחד מהשניים, או שלוקחים את המבנים האלה, משפצים אותם לגמרי, מחדשים את פניהם, כך שהם ייראו הרבה יותר חדישים, ומתאימים למציאות של ימנו., או שהורסים אותם ומקימים במקומם מבנים חדשים לגמרי. זה כמובן דורש הסכמה של הדיירים ולא פחות חשוב אפשרות להלין אותם בדירות חלופיות עד שהפרויקט נגמר.
לקבלנים זה משתלם, מאחר והם מקבלים זכויות בנייה וכך הם יכולים להקים במקום מגדלים, בהם ניתן למכור דירות חדשות לתושבים חיצוניים. יש לומר שזו אחת הסיבות מדוע רשויות מקומיות מאוד אוהבות התחדשות עירונית, כך הם יכולים ליצור הגירה חיובית אל תוך העיר, ובו זמנית לשפר את המצב של שכונות רבות. מן הסתם, זה דורש שיפור מסיבי של כל הסביבה ושל התשתיות במקום.