בשנים האחרונות ניתן למצוא יותר ויותר ישראלים אשר מתחילים לקחת אחריות על ההתנהלות הפיננסית שלהם ולבדוק טוב יותר מה קורה עם כל הכספים המופקדים שלהם. יותר ויותר אנשים מתחילים לגלות כי קיימות להן קופות גמל, קרנות השתלמות ואפילו חשבונות בנק שכבר מזמן נשכחו. הר הכסף, הינו אתר מיוחד ושימושי ביותר אשר הקים משרד האוצר במטרה לאפשר לכל אחד לגלות היכן מסתתרים הכספים האבודים שלו. כל אחד יכול להיכנס לאתר, להקיש את הפרטים האישיים שלו ולגלות אילו קופות גמל קיימות על שמו. רוב האנשים אינם מודעים בכלל לקופות הגמל שנפתחו עבורם על ידי המעסיקים השונים או על ידי הסבא והסבתא. קופות גמל אלו נשכחו עם השנים, ועכשיו ניתן בקלות ובפשטות לאתר אותן ולבדוק מה מצבן.
כל מה שחשוב לדעת לגבי הכספים האבודים בקופות הגמל שלכם
בעבר לכל אחד הייתה גישה נוחה ופשוטה לקופת הגמל שלו, היות וקופת הגמל ניתנה במסגרת הבנק. אך רפורמה חדשה שקמה בתחום, גרסה כי הגוף המייעץ והגוף המנהל את הקופה, חייבים להיות שני גופים נפרדים. היות ולא יתכן כי נציג הבנק שמייעץ ללקוח לגבי קופת הגמל המתאימה לו, הוא גם זה שינהל עבורו את קופת הגמל וירוויח מהמהלך. לכן כתוצאה מהרפורמה קופות הגמל עברו להתנהל על ידי בתי ההשקעות השונים, דבר שגרם ללא מעט בלבול אצל רוב האנשים. אנשים שעד אז בחרו להפקיד בצורה עצמאית לקופת הגמל דרך הבנק, נאלצו לפנות ישירות לגוף המנהל עבורם את הקופה. כתוצאה מכך נוצר בלבול רב, ואנשים רבים שגם ככה לא התעסקו יותר מידי בעתיד הפיננסי שלהם, וויתרו על כך לחלוטין. כמו כן, במקרה של שינוי כתובת המגורים למשל, רוב האנשים שכחו לעדכן את הגוף המנהל לגבי הכתובת החדשה שלהם, דבר שגרם לאיבוד הקשר.
לסיכום, כל אחד חייב לקחת אחריות על ההתנהלות הכספית שלו, היות ורוב הסיכויים שאי שם קיימות על שמכם קופות גמל שונות וכספים אבודים שיכולים לשמש אתכם בהווה. בדרך כלל, קופות הגמל ממשיכות להתנהל ללא פיקוח ובקרה, דבר שגורם לעלייה מתמדת של דמי הניהול ולירידה בתשואה העתידית של הקופה. לכן חשוב לפנות בצורה עצמאית או על ידי איש מקצוע לגוף המנהל, ולברר מה קורה עם הכספים שלכם.
>> מידע פיננסי נוסף שיוכל לסייע תמצאו באוסף הכתבות שפרסם Meir Velenski במגזין Times Of India
מאיר וילנסקי כיהן בעבר כמנכ"ל לCity Index ישראל וכיום מכהן בתפקיד דירקטור חברת פיבונטיקס – בעל ידע מקצועי רב בתחום הפיננסי.