
כחצי מהאוכלוסייה סובלת מתופעה הידועה בשם קטרקט ("ירוד"), אשר נובעת מהליך טבעי בו עדשת עינינו מאבדת ממידת עכירותן, ומתבטאת בירידה הדרגתית בראייה. מבין סוגי השונים של התופעה, הנפוץ ביותר הוא זה המתרחש בגיל מבוגר – אך לעיתים הינה מולדת ואף מופיעה בגילאים צעירים. עולם הרפואה מציע כיום את האפשרות לעבור ניתוח קטרקט בטכנולוגיות בטוחות, עלויות שוות לכל נפש, תוצאות איכותיות וזאת בשילוב עם משך החלמה קצר וכזה שמאפשר חזרה מהירה ובריאה לשגרת חייכם החדשה.
אבחון התופעה מתבצע תחת בדיקה פשוטה במרפאת הרופא, בה נמדד לחץ תוך עייני בשילוב בדיקה של מרכז הראייה. באם אתם עומדים לפני הניתוח, במאמר זה אנו מזמינים אתכם לקרוא את שלל המידע הרלוונטי בנושא, החל מהסיכונים ותופעות הלוואי שעתידים להתלוות לניתוח ועד לדגשים חשובים הנוגעים למשך ההחלמה שלאחריו.
סיבוכים
בעוד ניתוח קטרקט נחשב לבטוח מאוד ולכזה הנהנה ממעל 98% אחוזי הצלחה, בדומה לכל הליך רפואי, גם הוא טומן בחובו סיכונים ותופעות לוואי אליהן חשוב להיות מודעים. ישנן ארבעה סיכונים עיקריים בהליך, אליהם חשוב להיות מודעים:
– התנתקות רשתית: תופעה שמתרחשת בכחמישה אחוזים מן ההליכים המבוצעים. התופעה הינה למעשה חדירת נוזלים מתחת לקרע שנוצר ברשתית בעקבות הפרשי לחצים במהלך הניתוח. חשוב לדעת כי ניתן לטפל בתופעה בהצלחה על ידי מתן תשומת לב לתופעה כאשר מתגלה.
– קטרקט משני (Posterior Capsule Opacification – PCO): תופעה שמתגלה מספר חודשים לאחר ניתוח קטרקט ראשוני, ומלווה ברגישות מוגברת לאור וראייה שאינה חדה (למעשה, התסמינים דומים לאלו של קטרקט "רגיל"), בעקבות עכירתו של אזור הנרתיק האחורי.
– בצקת מקולרית (CME – Cystoid Macular Edema): סימני התופעה מופעים כחודשיים לאחר ההליך הראשוני, ומלווים בפגיעה בראייה בעקבות נוזל המצוי ברשתית אשר גורם לה. במירב המקרים ניתן לטפל בתופעה על ידי טיפות אנטי דלקתיות או סטרואידים.
– זיהום (Endophthalmitis): תופעה מאוד בעיתית של זיהום המתבטא בירוד בראייה, רגישות מוגברת לאור חזק וכמובן כאבים, אשר מופיעה כבר לאחר מספר ימים מיום ביצוע ההליך. הסיכוי לחוות את התופעה הוא קטן מאוד, אך מדגיש את הצורך בבחירה של מנתח מומחה בלבד לביצוע ההליך, ובשמירה על הוראות הרופא במהלך משך ההחלמה (ובפרט – הימנעות מגירוד העיניים גם כאשר מגרד ומעקצץ).
החלמה
– לאחר ניתוח קטרקט תקבלו שלושה סוגים של טיפות להזלפה: 1) Vigamox – אנטיביוטיקה למניעת זיהום. 2) Pred Forte – סטרואידים לשם החלמה מהירה ובריאה ו-3) Volraren – נוגדת דלקת. חשוב להקפיד להשתמש בטיפות הניתנות על ידי צוות המרפאה בסדר הנכון, ישנן טיפות הניתנות עם הניתוח, ויש כאלו שבהמשך פרק ההחלמה. יש להמתין פרק זמן של כחמש דקות בין טפטוף סוג אחד לאחר.
– חשוב להקפיד לא לשפשף את עיניכם במהלך משך ההחלמה (פרק זמן של כשבועיים), גם אם מתעורר לכך רצון בעקבות גרד או עקצוצים. שפשוף העיניים יכול להכניס לכלוך ולגרור לזיהום בעקבותיו.
– לעיתים לאחר ההליך ניתנים בידי הצוות הרפואי כדורי Ormox למשך ההחלמה במטרה להקל על הלחץ התוך עיני, שלעיתים מתגבר ביום – יומיים הראשונים שלאחר הניתוח. יש לקחת את הכדור על פי מינונו המדויק, וכן ליידע את הצוות באם אתם נוטלים כדורים שונים באופן קבוע.
על מנת להקטין את הסיכון לחוות תופעות לוואי וסיכונים לאחר ההליך, חשוב ביותר לבחור אך ורק במנתח עיניים מומחה בביצוע ההליך. הקפידו לבצע השוואת מחירים ומרפאות מקיפה בין מספר מרפאות מומלצת.
המאמר מודש באדיבות פורטל eyelaser4u