
הגוף שלנו קולט את אותות הסביבה דרך שימוש בחמשת החושים שלנו; ראיה, שמיעה, מישוש, ריח וטעם. החושים השונים קולטים את האותות מהסביבה ומעבירים אותם לעיבוד על ידי מערכות שונות של הגוף. המטרה של המערכות השונות היא לבצע את הקליטה תוך סנכרון בניהן והעברת המידע באופן המדויק ביותר. עם זאת, אצל ילדים ומבוגרים רבים ישנן הפרעות בויסות החושי כשהתוצאה היא קבלת המידע באופן שאינו תואם את המציאות והתנהלות בהתאם.
דוגמאות לקשיי ויסות חושי
קשיי ויסות חושי יכולים להופיע בכל אחד מהחושים. למשל, ילד (או מבוגר) עם קשיי ויסות חושי המתבטאים בחוש השמיעה יכול להרגיש כי כל רעש קטן הוא גדול ומפריע. התוצאה של קושי זה יכולה להיות חוסר ריכוז בכיתה כאשר הסיבה לכך היא רעש של הגנן אשר קוצר את הדשא בחוץ. יכול להיות שעבור שאר התלמידים והמורים הרעש לא מורגש בכלל, אך עבור הילד מדובר בהפרעה משמעותית. דוגמה נוספת לקושי יכולה לבוא מחוש הראיה, אנו יכולים להבחין שישנם ילדים אשר אור שקופץ (נורה שצריכה להיות מוחלפת ועוד לא הוחלפה ולכן היא דולקת וכבה ללא הפסק) מפריע להם לריכוז ומונע מהם להבין את מה שנאמר להם ולעומתם אחרים שכלל לא ישימו לב לנורה המהבהבת.
ההתמודדות עם קושי בויסות החושי
ההתמודדות עם קשיי ויסות חושי היא התמודדות יום יומית. ילדים רבים מתקשים להתרכז, להבין את הנאמר להם ולהתמודד היטב עם המטלות השונות שלפניהם כאשר הסיבה לכך היא למעשה קושי אמיתי בויסות החושי ולא עצלנות או טיפשות. הקשיים השונים מתבטאים בפועל בקשיי למידה, חוסר ריכוז ולא פעם גם תסכול. ישנם ילדים בעלי קושי שמקבלים עם השנים תגית של עצלנים או טיפשים וחשוב לדעת שלא כך הדבר. ילד אשר סובל מקושי בויסות החושי צריך מסביבתו:
- הבנה – חשוב שהילד ירגיש כי מבינים אותו והדבר יכול להתבטא במילים ובמעשים. חשוב להקפיד שלא להדביק תוויות שליליות על הילד.
- אבחון – על מנת לעזור לילד עם הקושי שהוא חווה יש לבצע אבחון אשר יגדיר מהו הקושי וכיצד ניתן להקל עליו.
כתיבת תגובה
יש להתחבר למערכת כדי לכתוב תגובה.